Op 20 november 2023 heeft stichting LIKE – Lenga i Konosementu den Enseñansa (Taal en Kennis in het onderwijs) – een persconferentie georganiseerd met als thema: Gelijke onderwijskansen voor alle kinderen. De persconferentie vond plaats bij de Biblioteka Nashonal Kòrsou, de nationale bibliotheek van Curaçao.
Het bestuur heeft een verklaring afgelegd over de reden waarom LIKE is opgericht en wat de doelstelling is. Daarna heeft het bestuur vragen van de aanwezige pers beantwoord.
Lees hier het persbericht:
Wat wil Stichting LIKE bereiken
Stichting LIKE is opgericht om te bewerkstelligen dat alle kinderen in het onderwijs dezelfde kansen krijgen. We staan voor onderwijs dat recht doet aan hun capaciteiten om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Dat zodoende hun eigenwaarde versterkt. Dat hun blik op de wereld verruimt en hen aanspoort een verantwoordelijk burger te worden. Burgers die goed kunnen communiceren, zodoende elkaar kunnen begrijpen en kunnen functioneren in de maatschappij. Zodat zij verder kunnen leren of werken op een niveau dat overeenkomt met hun intelligentie. Zodat ze over elk gewenst onderwerp informatie kunnen opzoeken. Zodat zij de regels van hun land kunnen begrijpen of simpelweg het wereldnieuws kunnen volgen.
Wat is het uitgangspunt van Stichting LIKE
Heel veel kinderen op Curaçao, Aruba en Bonaire presteren op school onder de maat. Al op jonge leeftijd ondervinden ze problemen met het begrijpen van de lessen en kunnen ze moeilijk in correcte zinnen verwoorden wat ze hebben geleerd en wat ze denken. Dit is niet omdat ze niet intelligent genoeg zijn. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan taalvaardigheden in een taal die toegang geeft tot de kennis die ze nodig hebben op school. Dat is een taal met voor alle leeftijden een onbeperkte variatie aan (voor)leesboeken, schoolboeken en alle overige informatiebronnen. Online of op papier. Grote talen als het Engels, het Spaans en het Nederlands hebben vrijwel onbeperkte schriftelijke bronnen beschikbaar. Net als alle andere kleinschalige talen heeft het Papiaments onvoldoende sprekers en onvoldoende afzetmarkt om dat te kunnen produceren.
Deze realiteit doet niets af aan de waarde van het Papiaments. Het Papiaments is onze nationale taal en is belangrijk om van jongs af aan de emotionele ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Het mag kinderen niet verboden worden om Papiaments te spreken op school. Het Papiaments verdient respect als cruciaal onderdeel van de identiteit en cultuur van Curaçao, Aruba en Bonaire. Maar de waardering voor het Papiaments als nationale taal enerzijds en verbetering van ons onderwijs anderzijds zijn twee verschillende zaken.
In ons onderwijssysteem vallen kinderen in een gat na de eerste schooljaren. En dat blijft hen gedurende de rest van hun leven belemmeren. Want in ons funderend onderwijs geven veel scholen de eerste schooljaren de meeste lessen in het Papiaments. Na enkele jaren gaan de scholen verder in het Nederlands. Niet omdat zij tegen het Papiaments zijn, maar omdat de meeste informatiebronnen en leesboeken in het Papiaments niet bestaan. Niet online en ook niet op papier.
Om onderwijs in hogere klassen te kunnen volgen moeten kinderen een grotere taal, momenteel het Nederlands, beheersen. Zij moeten teksten kunnen begrijpen die zijn geschreven voor oudere kinderen. Dat is onmogelijk als zij de eerste schooljaren de meeste lessen in het Papiaments krijgen aangeboden. Ook als het onderwijs zou vervolgen in het Engels of het Spaans zullen de leerlingen dezelfde moeilijkheden ondervinden.
Wat moet er gebeuren
Het is de taak van het onderwijs om kinderen een basis tot ontwikkeling te bieden. LIKE staat voor onderwijs dat aan alle kinderen een gelijkwaardige basis biedt, zodat zij zichzelf kunnen ontwikkelen naar gelang hun capaciteiten. Dat betekent onderwijs met een rijke taalomgeving. Met een grote variatie aan leesboeken die de fantasie van de kinderen prikkelt. Een taal die het kind vanaf de eerste schooljaren begint te leren zodat het er makkelijk mee uit de voeten kan. Een taal die het kind nodig heeft om het lesmateriaal te begrijpen. Een taal die het kind de vleugels geeft om informatie te vergaren op elk denkbaar onderwerp. Een taal die de deur opent naar alle kennis die zij nodig hebben op school en als volwassene. Zo krijgen alle kinderen dezelfde kansen op school en om in de maatschappij te functioneren.
Om dit doel te ondersteunen introduceert LIKE zeer binnenkort een website met uiteenlopende informatie over dit grote maatschappelijke thema. Stichting LIKE hoopt alle burgers, organisaties en stakeholders te stimuleren de realiteit van ons onderwijs te onderzoeken en te analyseren zodat er op een gezonde en constructieve manier mee omgegaan kan worden.